Силно стратосферно затопляне се прогнозира към началото на януари. Това означава

...
Силно стратосферно затопляне се прогнозира към началото на януари. Това означава
Коментари Харесай

Meteo Balkans: Кога ще нахлуе големият студ в България?

Силно стратосферно стопляне се прогнозира към началото на януари. Това значи намаляване или даже колапс на Полярния вихър и може да докара до забележителна смяна на метеорологичните модели в Съединените щати и Европа. 

Времето и стратосферния полярен ураган са тясно свързани, изключително през зимата, по тази причина е от изключителна значимост каква форма и размери има вихърът с навлизането в сезона.

Към този миг полярният вихър  е с естествен размер, само че е преместен заради зона с високо налягане над северната част на Тихия океан. Изображението по-долу демонстрира геопотенциална височина и температура в междинната стратосфера на равнище 10mb (30 км.). Полярният вихър изглежда като " циклон “ със студено ядро ​​близо до центъра на ниското налягане. 

Ако проучваме изображението, можем да видите слаба, топла вълна на границата сред двете системи. Това е единствено дребна вълна на стопляне, като се чака да се усили, през идващите седмици. 

Ако погледнем прогнозата за полярен ураган в първите дни на януари, можем да забележим доста мощна зона с високо налягане в стратосферата, от време на време наричана " антивихър “. Между двете системи следим и мощно стопляне. 

Какво значи това за нас? 

Силен полярен ураган нормално значи мощна циркулация на атмосферата на Северния полюс. Това затваря по-студения въздух в Полярния кръг, предизвиквайки по-меко време над Сверена Америка и Европа.

Обратно - слабият полярен ураган има по-слаби въздушни потоци. Като резултат от това задържането на по-студения въздух не е допустимо и той се реалокира от полярните райони, нахлувайки над Северна Америка и Европа. 

Очаквания за зимата 

Внезапното стратосферно стопляне главно значи мощно повишение на температурата и налягането в стратосферата. Това предизвиква огромно разстройване в циркулацията и вследствие на това стартира колапс на полярния ураган.

Според най-новите прогнози, към края на месец декември се чака отслабването на полярния ураган, което е обвързвано с ненадейно стратосферно стопляне над Северния полюс. 

Очакваме да се образува мощна система на високо налягане (антициклон) над Арктическия кръг, която всъщност ще избутва по-студените въздушни маси от полярните ширини към Европа, Азия и Северна Америка, като в същото време имаме и разстройства в потокът от въздушни течения, който става причина за разпадането на полярния ураган. 

Тази смяна на времето ще сътвори и повече зимни ситуации в Централна и Източна Европа. Съответно по-студено време в региона на Източна Русия, Украйна, Румъния и България и страните от Централна Европа. По-студеният континент основава предпоставки и за усилването на средиземноморските циклони. 

Разбира се, тези прогнози не са безапелационни и в близкото бъдеще могат да претърпят промени, пишат от Meteo Balkans.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР